Gyors piskótalepény - cseresznyével és ribizlivel
2008.04.30. 09:42
Hozzávalók:
20 dkg ribizli, 25 dkg cseresznye, 20 dkg cukor, vaniliás porcukor szóráshoz.
Piskótához: 8 tojás, 10 dkg porcukor, 12 dkg liszt, vaj a tepsi kikenéséhez.
Ugyanígy készítjük a gyors piskótalepényt melegen málnával is. Ehhez 40 dkg friss málna és 15 dkg cukor szükséges.
Elkészítése:
A ribizlit jól megtisztítjuk és szitán lecsurgatjuk. Egy zománcozott lábasba téve a kristálycukrot keverjük hozzá és néha megkeverve egy óráig állni hagyjuk. Ekkor feltesszük főni és ha felforrt, lassú tűznél addig főzzük időnként keverve, míg a habját elfövi. Közben a cseresznyét jól megmossuk, kimagozzuk, s ha a ribizli megfőtt, belekeverjük és 2-3 percig együtt főzzük mérsékelt tüzön.
Közben elkészítjük a gyors piskótalepényt. A tojássárgákat a porcukorral jó habosra verjük, a tojásfehérjéket habbá verjük és ebbe belekeverünk 5 dkg porcukrot. Ezután az előbb kikevert tojássárgát, majd folyamatosan adagolva a lisztet keverjük bele a tojáshabba, óvatosan, hogy ne essen össze. Ekkor két megfelelő serpenyőt vajjal vékonyan megkenünk, hogy a vaj mindenütt érje, ne ragadjon rá a tészta sütés közben és meghintjük vékonyan liszttel. Két egyforma részre osztjuk a tésztát és középmeleg sütőben 4-5 percig sütjük, míg a közepe is megsül. Úgy tudjuk meg, hogy jó-e, ha egy kis pálcikát is beleszúrunk, ha még rátapad a tészta, tovább kell sütnünk, ha száraz és meleg a pálcika a tésztából kihúzva, akkor megsült.
Ekkor a sütőből kivesszük, tetejét egy csipetnyi liszttel megszórjuk és késsel középen kettévágjuk, de nem vágjuk át teljesen a tésztát. Ekkor megfelelő nagyságú előmelegített tálra borítjuk ki úgy, hogy az alsó sértetlen fele legyen felül.
Erre gyorsan elosztjuk egyenletesen a forró gyümölcsöt. Vaniliás porcukorral megszórva tálaljuk.
Erre a tésztára azért kell ügyelni a időzítésnél, mert forrón a legízletesebb és ha csak néhány percig is áll sütés után, összeesik és kevésbé étvágygerjesztő.
|