Gyors piskótalepény melegen, eperrrel
2008.04.30. 09:54
Hozzávalók: 40 dkg eper, 15 dkg kristálycukor, 8 tojás, 10 dkg porcukor, 12 dkg liszt, vaj a forma kenéséhez, vaniliás porcukor megszóráshoz.
Elkészítése:
Az epret megtisztítjuk, jól megmossuk és szitán lecsurgatjuk. ZOmáncozott lábasba tesszük a kristálycukorral összekeverve, egy óráig állni hagyjuk. Néha megkeverjük. Ezután feltesszük forrni és néha-néha megkeverve, lass tüzön addig főzzük,míg a habját teljesen elfőtte. Úgy intézzük,hogy mire jó, addigra a gyors piskóta meg is süljün és a sütőből kivéve azonnal tölthető legyen az eperrel.
A gyors piskótalepényt a következőképpen készítjük el hozzá:
A 8 tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverünk 5 dkg porcukrot. Ezután a kikevert tojássárgát, majd folyamatosan adagolva 12 dkg lisztet keverünk bele a tojáshabba, óvatosan keverve, hogy az anyagok jól összekeveredjenek ugyan, de a piskótamassza ne essen össze. Ekkor kég megfelelő - lehetőleg zománcozott - serpenyőt vajjal vékonyan megkenünk, hogy a vaj mindenütt érje, ne ragadjon rá a tészta sütés közben és meghintjük vékonyan liszttel. Két egyforma részre osztjuk a tésztát és középmeleg sütőben 4-5 percig sütjük, míg a közepe is megsül. Úgy tudjuk meg, hogy jó-e, ha egy kis pálcikát beleszúrunk, ha még rátapad a tészta, tovább kell sütnünk, ha száraz és meleg a pálcika a tésztából kihúzva, akkor megsült.
Ekkor a sütőből kivesszük, tetejét egy csipetnyi liszttel megszórjuk és késsel középen bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen a tésztát. Ekkor megfelelő nagyságú előmelegített tálra borítjuk ki úgy, hgy az alsó sértetlen fele legyen felül. Erre gyorsan elosztjuk egyenletesen a frissen főtt epret és a piskótalepényt középen - ahol bevágtuk, behajtjuk úgy, hogy eperrel töltött, félköralakú piskótalepényt nyerjünk belőle. Ezt gyorsan, még melegen megszórjuk vaniliás porcukorral és frissen, forrón asztalra adjuk.
|