Krémes tészta ananásszal és naranccsal
2008.05.02. 00:00
Hozzávalók:
Egy tortakarika, vagy magunk által készített piskótatészta, 1 db ananászkonzerv, 0,5 l tej, 10 dkg cukor, csipetnyi vaniliarúd, 4 tojás, 6 dkg liszt. 1 db narancs héja, csipenyi rum, 2 db narancs, 3-4 szeletekre vágott mandula, 2 dl tejszín, ízlés szerinti porcukor.
Készíthető más gyümölccsel is: málnával, eperrel, ribizlivel, őszibarackkal, sárgabarackkal, ekkor a lapokat és a torta tetejét anansz és narancs helyett a kívánt gyümölccsel rakjuk ki.
Elkészítés:
A piskótatortát, vagy kész tortakarikát lapjában három részre vágjuk és az ananászkonzerv levével meglocsolva kissé megáztatjuk. Most 3 1/2 l tejet 10 dkg cukorral, egy csipetnyi vaniliával felforralunk - a vaniliarudat eltávolítjuk belőle, ha a krém elkészült -. Közben egy kis zománcozott tálkában 4 tojássárgát 1 1/2 l tejjel és 6 dkg liszttel simára keverünk. Ha a tej felforrt, lassú sugárban öntve, habverővel való állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgás keveréket és a tűzhely lapára téve - nem szabad nyílt lángra tenni, mert könnyen odaég - továbbra is habverővel keverve addig hagyjuk a tüzön, míg a forrponthoz ér és besűrűsödik. Ekkor azonnal levesszük a tűzről és még melegen hozzákeverjük a 3 tojásfehérje keményre vert habját porcukorral elkeverve. A krém egyharmad részét szétterítjük az első tortalapon.
Ha kihűlt, kirakjuk kisebb szeletekre vágott ananászkonzervvel, amelyet kissé bele is nyomkodunk a krémbe. Erre rátesszük a másik tortalapot, egyenletesen szétterítve rajta a krém második harmadát. Erre egy sor kisebb szeletkékre vágott aprított narancsot rakunk szét, előzőleg egy kevés narancshéjat reszelve a krémbe. Ezt a lapot ízlés szerint egy csipenyi rummal is megöntözhetjük. Most rátesszük a harmadik lapot s úgy nyomkodjuk rá, hogy a szokásos torta formája megmaradjon. Ekkor a krém harmadik részével úgy vonjuk be a tortát, hogy a tetejét és oldalát is mindenütt érje.
Így betesszük a hűtőbe és jól lehűtjük.
Közben 2 dl tejszínből habot verünk és kevés porcukorral megédesítve szétterítjük és simán elosztjuk a torta tetején. Késsel megjelöljük a tortaszeletek helyét és kirakjuk szeletkékre vágott naranccsal és ananászkonzervvel.
1 tortához 2 db narancs és egy ananászkonzerv elég.
Visszatesszük a hűtőszekrénybe néhány percre és tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel. Ízlés szerint meghintjük 3-4 szeletekre vágott mandulával.
|