Emberi Értékek
Emberi Értékek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menű
 
2010
2011
Mit várunk az éven?

Katasztrófák megszünését
Benzinárak visszaszállítását
Áremelések befejezését
Létminimumok emelését
Létminimumon alatti rászorult személyek támogatását
Boldogságot
Szeretetet
Szerelmet
A gonoszság végét
Világ végét
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
A pillanatoké a lényeg
 
Számláló
Indulás: 2008-03-10
 
Üzenőfal
Az üzenőfalon történő hozzászólásoknál fenntartom a jogot, hogyha valaki sértően, bántó módon ír bejegyzést, akkor törlöm a hozzászólását!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Levelezés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Zeneszámok
 
Link-gyűjtemény
 
*

 
SMS hirdetés
 
Gyümölcsételek, italok
Gyümölcsételek, italok : Eperszelet

Eperszelet

  2008.05.02. 00:31

Hozzávalók: 10 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 dkg porcukor, 1 tojás, fehér bor, szódabikarbóna, sütőpor, szegfűszeg, 20 dkg kristálycukor, 1 dl tej, csipetnyi vaniliarúd,, 2 dkg liszt, 10 dkg eper, 1/2 dl gyümölcslikör, 15 dkg ribizli, csipet só, cukrozott tejszínhab.

Elkészítés:

 

10 dkg lisztből 5 dkg vajjal, 2 dkg porcukorral, 1 tojássárgával és annyi fehér borral, amennyit felvesz gyorsan gyúrva omlós tésztát készítünk.

Egy pici sót, késhegyni szódabikarbónát, vagy sütőport és ízlés szerin a porcukorba egy db mozsárban megtört szegfűszeget teszünk és evvel gyúrjuk össze a tésztát. Gyengén lisztezett deszkán késfoknyi vastagságúra és hosszúkás téglalap alakúra nyútjuk ki. Lapos vagy szél nélküli süteménysütő pléhre tesszük és széleit úgy hajtjuk fel, hogy a tészta mind a négy oldalán kb. 1 1/2 cm mgam perem maradjon. A tészta szélessége kb. 10-12 cm, hossza kb. 30-35 cm legyen; a széleit úgy kell kiképezni, hogy sütés után megtöthető legyen. Az alját néhány helyen villával megszurkáljuk és középmeleg sütőben kb. 7-8 perc alatt megsütjük, majd jól kihűtjük.

 

Közben a következő krémet készítjük el hozzá: zománcozott keverőtálba teszünk 10 dkg vajat, 5 dkg cukrot, 1 db tojássárgát, 1 dl tejet, csipetnyi vaniliarudat, amit majd eltávolítunk belőle és 2 dkg lisztet. Ezt vízgőz fölé téve habverővel való keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A víznek állandóan forrnia kell alatta és állandóan keverjük habverővel, míg a krém a forrpontot el nem éri és gyönyözni, sűrűsödni nem kezd. Ekkor azonnal levesszük a tűzről és előbb teljesen lehűtve hűtőszekrénybe tesszük, míg jól megdermed, szilárd, vajszerű keménységű lesz. Ekkor kivesszük a hűtőből és habverővel teljesen simára, könnyű habszerűvé keverjük ki.

Közben 10 dkg epret szőrszitán átpasszírozunk és ezt keverés közben evőkanállal adagoljuk a krémbe, ugyancsak belekeverünk folyamatosan adagolva 1/2 dl gyümölcslikört is. A jó kikeverés azért fontos, mert ez  könnyűvé, habszerűvé teszi a krémet. Ezzel a krémmel megtöltjük a kihűlt tésztalapot és egyenletesen simítjuk el benne. Ekkor szép nagy eperszemeket megtisztítunk, jól megmossuk és szitán lecsurgatjuk, félbevágjuk és ezzel teljesen beborítjuk a krémmel töltött tésztát, egy kissé rányomkodjuk és hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.

Ezután 15 dkg ribizlit jól megmosva, szitán áttörünk és lemérve, zománcozott kis lábasba tesszük. Ugyanannyi cukort mérünk hozzá,  és jól elkeverve gyenge tüzön főzzük néhány percig. Ha kezd sűrűsödni, 1-2 cseppet egy kis tányérkába teszünk és hidegre téve meggyőződnk róla, hogy kocsonyásodik-e. Ha igen, levesszük a tűzről és néhány percig keverjük, míg kissé lehűl, majd kenőtollal megkocsonyázzuk vele az eperszeletet, úgy, hogy a teteje áttetsző, szép fényes bíborszínű legyen tőle és az egész tészta tükörsima legyen. Visszatesszük a hűtőszekrénybe, míg a ribizlizselé is teljesen megdermed rajta. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük és ízlés szerint cukrozott tejszínhabot adunk hozzá.

Megjegyzés:

 

Ez a szelet más csümölccsel is készíthető ízlés szerint. Pl. málnaszeletet csinálhatunk eper helyett, ha málnát passzirozunk a vaniliakrémbe és málnával rakjuk ki a tésztát, tetejét ugyancsak ribizlizselével vonjuk be.

Megggyszeletet úgy készítünk belőle, hogy a krémbe 2 dkg kakaót is főzünk, hogy csokoládés krém legyen és néhány csepp rummal ízesítjük. Az így csokoládékrémmel töltött szeletre rakjuk szét a kimagozott és félbevágott rumos meggyet és így dermesztjük meg. Ha jól kifagyott, 2 szeletke csokoládét, 1 dkg kakaóport és 5 dkg vajat vízgőz felett felolvasztunk, simára keverjük és langyosra lehűtjük. Kenőtollal a tészta tetejét teljesen bevonjuk ezzel a csokoládémázzal. Visszatéve a hűtőbe jól megdermesztjük és ugyancsak forró vízbe mártott késsel szeletelve - cukrozott tejszínhabbal tálaljuk.

 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2012.01.06. 11:03
2011.05.29. 17:42
2011.05.22. 07:38
2011.05.20. 08:41
2011.05.16. 08:37
Friss hozzászólások
 

 Honlapjaim

Emberi értékek 1.

Emberi értékek 2

 

 

 kohut-katalin.webnode.hu

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Boldog Névnapot!

 

 
Az oldal szerkesztői
 

Főszerkesztő

Caterine versei   

 

Eszter unokám
 

meséi
versei

  Fallen Angel

  Kőrös Andor

Kőrös Andor
írásai

 Niki

versei

  Kollár Gábor

  versei

  Jutka

idézetei,
versei

  Maca

Maca viccei, képei

 
 
 

 Betti

 

fotók

  Piros

írásai

 
 
 
Etka

 

  Edo

 

 

Erdős Edit angol nyelvű szótár fordító

Erdős Edit fordításai

Diákok versei

 
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?