Eperszelet
2008.05.02. 00:31
Hozzávalók:
10 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 dkg porcukor, 1 tojás, fehér bor, szódabikarbóna, sütőpor, szegfűszeg, 20 dkg kristálycukor, 1 dl tej, csipetnyi vaniliarúd,, 2 dkg liszt, 10 dkg eper, 1/2 dl gyümölcslikör, 15 dkg ribizli, csipet só, cukrozott tejszínhab.
Elkészítés:
10 dkg lisztből 5 dkg vajjal, 2 dkg porcukorral, 1 tojássárgával és annyi fehér borral, amennyit felvesz gyorsan gyúrva omlós tésztát készítünk.
Egy pici sót, késhegyni szódabikarbónát, vagy sütőport és ízlés szerin a porcukorba egy db mozsárban megtört szegfűszeget teszünk és evvel gyúrjuk össze a tésztát. Gyengén lisztezett deszkán késfoknyi vastagságúra és hosszúkás téglalap alakúra nyútjuk ki. Lapos vagy szél nélküli süteménysütő pléhre tesszük és széleit úgy hajtjuk fel, hogy a tészta mind a négy oldalán kb. 1 1/2 cm mgam perem maradjon. A tészta szélessége kb. 10-12 cm, hossza kb. 30-35 cm legyen; a széleit úgy kell kiképezni, hogy sütés után megtöthető legyen. Az alját néhány helyen villával megszurkáljuk és középmeleg sütőben kb. 7-8 perc alatt megsütjük, majd jól kihűtjük.
Közben a következő krémet készítjük el hozzá: zománcozott keverőtálba teszünk 10 dkg vajat, 5 dkg cukrot, 1 db tojássárgát, 1 dl tejet, csipetnyi vaniliarudat, amit majd eltávolítunk belőle és 2 dkg lisztet. Ezt vízgőz fölé téve habverővel való keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A víznek állandóan forrnia kell alatta és állandóan keverjük habverővel, míg a krém a forrpontot el nem éri és gyönyözni, sűrűsödni nem kezd. Ekkor azonnal levesszük a tűzről és előbb teljesen lehűtve hűtőszekrénybe tesszük, míg jól megdermed, szilárd, vajszerű keménységű lesz. Ekkor kivesszük a hűtőből és habverővel teljesen simára, könnyű habszerűvé keverjük ki.
Közben 10 dkg epret szőrszitán átpasszírozunk és ezt keverés közben evőkanállal adagoljuk a krémbe, ugyancsak belekeverünk folyamatosan adagolva 1/2 dl gyümölcslikört is. A jó kikeverés azért fontos, mert ez könnyűvé, habszerűvé teszi a krémet. Ezzel a krémmel megtöltjük a kihűlt tésztalapot és egyenletesen simítjuk el benne. Ekkor szép nagy eperszemeket megtisztítunk, jól megmossuk és szitán lecsurgatjuk, félbevágjuk és ezzel teljesen beborítjuk a krémmel töltött tésztát, egy kissé rányomkodjuk és hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.
Ezután 15 dkg ribizlit jól megmosva, szitán áttörünk és lemérve, zománcozott kis lábasba tesszük. Ugyanannyi cukort mérünk hozzá, és jól elkeverve gyenge tüzön főzzük néhány percig. Ha kezd sűrűsödni, 1-2 cseppet egy kis tányérkába teszünk és hidegre téve meggyőződnk róla, hogy kocsonyásodik-e. Ha igen, levesszük a tűzről és néhány percig keverjük, míg kissé lehűl, majd kenőtollal megkocsonyázzuk vele az eperszeletet, úgy, hogy a teteje áttetsző, szép fényes bíborszínű legyen tőle és az egész tészta tükörsima legyen. Visszatesszük a hűtőszekrénybe, míg a ribizlizselé is teljesen megdermed rajta. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük és ízlés szerint cukrozott tejszínhabot adunk hozzá.
Megjegyzés:
Ez a szelet más csümölccsel is készíthető ízlés szerint. Pl. málnaszeletet csinálhatunk eper helyett, ha málnát passzirozunk a vaniliakrémbe és málnával rakjuk ki a tésztát, tetejét ugyancsak ribizlizselével vonjuk be.
Megggyszeletet úgy készítünk belőle, hogy a krémbe 2 dkg kakaót is főzünk, hogy csokoládés krém legyen és néhány csepp rummal ízesítjük. Az így csokoládékrémmel töltött szeletre rakjuk szét a kimagozott és félbevágott rumos meggyet és így dermesztjük meg. Ha jól kifagyott, 2 szeletke csokoládét, 1 dkg kakaóport és 5 dkg vajat vízgőz felett felolvasztunk, simára keverjük és langyosra lehűtjük. Kenőtollal a tészta tetejét teljesen bevonjuk ezzel a csokoládémázzal. Visszatéve a hűtőbe jól megdermesztjük és ugyancsak forró vízbe mártott késsel szeletelve - cukrozott tejszínhabbal tálaljuk.
|