Citromkrém
2008.05.03. 19:02
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 2 citrom héja, 5 db egész citrom, 5 db tojás, két evőkanál víz, 5 dkg porcukor, 1/2 l tejszínhab, babapiskóta, vagy ostya.
Tejszin helyett 6 db tojásfehérjét is használhatunk.
A cukrot egy kis zománcozott keverőtálba mérjük ki. Ráreszeljük - finom tormareszelőn - 2 db citromnak a héját és hozzátesszük 5 db citromnak jól kicsavart, megszűrt levét, öt tojássárgáját és két evőkanál vizet. Ezt forró vízgőz fölé helyezve habverővel állandóan keverve, addig verjük,míg könnyű, habszerű és sűrű lesz, mint egy borhab (sodó). Ekkor a tűzről levéve hideg vízbe állítjuk és ugyancsak habverővel keverve lehűtjük. Most egy másik tálkában kemény habbá verünk fél liter tejszínt, 5 dkg porcukrot keverünk hozzá és habverővel való folytonos keverés mellettt a tejszínhabot beleadagoljuk a lehűtött citromhabba. Azonnal talpas poharakba tesszük és 10-15 percig a hűtőbe téve - jéghidegen tálaljuk. Babapiskóta, vagy ostya illik hozzá.
Készíthetjük úgy is, hogy a tejszín helyett 6 db tojásfehérjét verünk habbá és megcukrozva ezzel keverjük össze a citromkrémet. Ugyanúgy talpas poharakba tesszük és 10-15 percig hűtőszekrénybe téve babapiskótával tálaljuk.
|