Narancskrém
2008.05.03. 19:19
Hozzávalók:
Fél liter tej, 10 dkg kristálycukor, 4 tojás, 6 dkg liszt, 1 narancs héja, 2 narancs, 1 citrom, 2 dl tejszín, 5 dkg porcukor, narancshéj, babapiskóta,vagy ostya, vagy sima piskóta, 1/2 dl rum.
3,5 dl tejet a cukorral felforraljuk. Egy zománcozott tálba 4 db tojássárgáját másfél dl hideg tejjel és 6 dkg liszttel simára keverünk. Belereszeljük 1 db narancs héját. Ha a tej felforrt, habverővel állandóan kevergetve hozzáadjuk a tojássárgás keveréket és a tűzhely lapra téve - nem szabad nyílt lángra tenni, mert gyorsan leég -, állandóan kevergetve forrpontig hevítjük. Mikor besűrűsödik, azonnal levesszük a tűzről és habverővel hozzákeverjük három tojásfehérje keményre vert habját, elkeverve előzőleg 8 dkg porcukorral. Ezután belecsavarjuk egy egész narancsnak és fél citromnak a megszűrt levét és habverővel simára keverjük el benne. Most 1 db narancsot meghámozunk és kisebb darabokra szeletelünk. A krém felét talpas poharakba osztjuk el - vagy kis kompótosba is rakhatjuk - egyenlő arányban beletesszük az összevágott narancsot és ezt fél dl rummal meglocsoljuk. Erre rátesszük a krém másik felét, elsimítjuk rajta és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Közben 1 db narancsot meghámozunk, szép cikkekre vágjuk, 2 dl tejszínből habot verünk és ezt a porcukorral keverjük el. Ezzel a habbal diszítjük a jól kihűlt krémeket, végül tetejére tetszetősen elhelyezzük a narancscikkeket, egy csipetnyi narancshéjat is reszelünk mindegyikre és azonnal tálaljuk. Babapiskótát, ostyát, vagy sima piskótát adunk hozzá.
Ugyanígy készíthetünk ananászkrémet is narancs helyett ananászkonzervvel, ekkor a krémet az ananász levével és egy kevés citromlével ízesítjük. Ananászt aprítunk bele és tetejét tejszínhabbal és ananász szeletekkel diszítjük. Ehhez a mennyiséghez 1 kg ananászkonzerv elég.
|