Hideg gyümölcsös dara
2008.05.03. 19:28
Hozzávalók:
20 dkg meggy, 20 dkg cserensznye, 20 dkg málna, 25 dkg cukor, kevés víz, citromhéja, fahéj, szegfűszeg, fél liter tej, 6 dkg búzadara, 2 dl tejszín, 3 dkg porcukor.
A meggyet és a cseresznyét 5-5 dkg cukorral és kevés vízzel külön-külön kompótnak főzzük meg egy kevés citromhéjával, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítve. Addig főzzük, míg levég majdnem elfőtte. Ekkor jól kihűtjük és kimagozzuk. Közben fél liter tejet 10 dkg cukorral felforralunk, habverővel való folytonos keverés mellett belefőzünk 6 dkg búzadarát és a szokásos módon tejbedarának főzzük meg. Ha krémsűrűségűre forrott be, levesszük a tűzről és néha megkeverve kissé lehűtjük. Most a kimagazott meggyet talpas poharakba osztjuk el és egy kevés saját levével meglocsoljuk. Erre egyenlettesen elosztjuk a tejbedarát és elsimítjuk rajta. Erre szétrakjuk a cseresznyekompótot, ezt is megöntözzük egy kis kompótlével és rátesszük elsimítva rajta a főtt dara másik részét.
Erre elosztunk 20 dkg megtisztított, jól megmosott és lecsurgatott málnát és egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Közben a tejszínből habot verünk és a porcukorral elkeverjük. Tálaláskor megcukrozzuk a málnát a krém tetején és tejszínhabbal diszítjük.
Ezt a hideg darát más gyümölcsfélékkel is lehet készíteni, ehhez hasonló módon, ugyanilyen mennyiséget használva fel hozzá.
|