Hideg töltött alma
2008.05.09. 18:59
Hozzávalók:
8 db szép, nagy alma, 1 citrom, 3 dl víz, 14 dkg kristálycukor, 1 db szegfűszeg, csipetnyi fahéj, 2 dl tej, csipenyi vanilia, 1/2 l kompótlé, 2 db tojás, 2 dkg liszt, 1/2 dl cointreau likör, 10 dkg porcukor, 8x1 kiskanálnyi ribizlidzsem, 3 dl tejszín, díszítéshez pár szem cseresznye, vagy meggy, szeletekre vágott mandula.
Az almákat meghámozzuk, jól megmossuk és karalábévájóval vagy kiskanállal úgy vágjuk ki a megházát, hogy a töltelék számára megfelelő üreg képződjék benne, az alma elég vastag maradjon és alsó részén ne lyukadjon ki, később a töltelék ne folyjon ki belőle.
Ekkor egész külső felületét citrommal dörzsöljük be.
Most a vizet és a kristálycukrot egy zománcozott tálba tesszük, ha felforrt, ezt egy fél citrom levével, szegfűszeggel, fahéjjal ízesítjük, s ha felforrt, beletesszük az almákat és fedő alatt puhára pároljuk. A főzési idő 3-4 perc.
Ügyeljünk arra, hogy az alma ne puhuljon meg túlságosan. A tűzről levéve kihűtjük, majd szitán jól lecsurgatjuk.
Közben 1 dl tejet egy csipenyi vaniliával, 4 dkg cukorral, 1/2 dl kompótlével, amiben az alma főtt felforralunk. Amíg forr, 2 db tojássárgáját 1/2 dl hideg tejjel és 2 dkg liszttel simára keverünk. Ha a tej felforrt, habverővel való állandó keverés mellett hozzátesszük a kikevert tojássárgát és visszatéve a tűzre állandó habverővel való kevergetés mellett addig hagyjuk ott, amíg forrni kezd és sűrűsödik. Ekkor azonnal levesszük a tűzről és habverővel belekeverjük a 2 tojás habját, amelybe előzőleg 5 dkg porcukrot kevertünk bele.
Végül elkeverünk benne 1/2 dl likört és lehűtjük.
Most egy vékony piskótalapból - ezt készen is vehetjük hozzá - minden alma alá 1-1 kerek talpazatot teszünk és üveg tálkába helyezzük. Minden almába egy kávéskanálnyi ribizlidzsemet teszünk, majd megtöltjük a likőrös krémmel. A tetejére ismét 1-1 kanál ribizlidzsemet teszünk és hűtőszekrénybe helyezzük egy órára.
Közben a 3 dl tejszínből habot verünk, 5 dkg porcukrot elkeverünk benne, ezzel felspriccelve díszítjük a töltött almákat. Tetejére diszítésül néhány szem piros cseresznyét, vagy meggyet teszünk - de ízlés szerint helyette szeletekre vágott mandulával is megszórhatjuk.
|