Friss cseresznye lángolón
2008.05.09. 19:52
Hozzávalók:
1 dl víz, 10 dkg kristálycukor, csipetnyi fahéj, 1 szem szegfűszeg, citromlé, 60 dkg cseresznye, 4 evőkanálnyi ribizlidzsem, 3-4 dkg gorombára vágott dió, 1/2 dl rum, vagy cseresznyepálinka, kevés vaj.
Elkészítése:
A vizet a cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel, kis citromlével megízesitjük és zománcozott lábasban felforraljuk. Ha forr, beletesszük a cseresznyét, melyet előtte jól megtisztítottunk, fedővel befedve 3-4 percig főzzük, majd leszűrjük és a gyümölcsöt szitán lecsepegtetve kihűtjük és kimagozzuk.
A levét addig forraljuk, amíg kissé sűrűsödni kezd, ekkor belekeverünk 4 evőkanálnyi ribizlidzsemet, levéve a tűzről, habverővel simára keverjük s egy széles, alacsony szélő megvajazott tűzálló tálon vagy zománcozott serpenyőben szétterítjük. Erre egyenletesen elosztjuk a cseresznyét, szétsimítjuk, megszórjuk a dióval és 3-4 percig meleg sütőbe tesszük, hogy jól átforrósodjék.
A sütőből kivéve ráöntünk 1/2 dl langyos rumot, vagy kisüsti cseresznyepálinkát és meggyújtva lángolón adjuk asztalra. Fontos, hogy a rum, vagy pálinka magas szeszfokú legyen, mert különben nem gyullad meg.
|