Málnalé
2008.05.09. 20:17
Hozzávalók:
80 dkg málna, porcukor, szódavíz, jégkocka, szívószál
Ugyanígy készíthetünk eperlevet, ribizlilevet is, a ribizlinél több porcukrot keverünk el -, valamint cseresznye- és meggylevet is.
Elkészítése:
A málnát jól megmossuk, szitán lecsurgatjuk. Kis, házi gyümölcsprésen keresztül kisajtoljuk, vagy szőrszitán átpasszírozzuk. Utána tiszta organdiruhán megszűrve, talpas poharakba téve 1-1 kanál porcukorral összekeverve hűtőbe tesszük. Tálaláskor ízlés szerinti mennyiségű előhűátött szódavízzel keverjük és jégkockával, szívószállal adjuk az asztalra.
A keményebb húsú gyümölcsökből, mint az alma, körte, sárgadinnye, úgy készítünk gyümölcslevet, hogy a megtisztított, jól megmosott gyümölcsöt finom reszelőn lereszeljük, üvegreszelő a legjobb erre a célra. Ezután egy kis citromlevet csavarunk rá és 10 percig állni hagyjuk, majd tiszta szűrőruhán jól kicsavarva szűrjük át ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és megszűrt citromlével elkeverve talpas poharakban jól lehűtjük. Előhűtött szódavízzel, jégkockával adjuk asztalra.
Az időközben forgalomba került turmixgépek ezeket a nehéz műveleteket átvették tőlünk, könnyen készíthetünk bennük gyümölcsleveket, zöldségleveket, üdítő italokat.
|