Zöldborsópüré
2008.05.13. 02:01
Hozzávalók: 80 dkg zöldborsó (kifejtve, zsenge), 3 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1,5 dl tejszín, vagy tej, só, cukor.
Elkészítése:
A megmosott zöldborsót gyengén sózott, forrásban lévő vízben feltesszük főni. Csak annyi vízben tegyük fel, hogy mire megpuhul, egészen kevés főzőlé - mintegy 1-1,5 dl maradjon alatta. Fedővel betakarva teljesen puhára főzzük. Közben a vajból és lisztből világos, nem pirított rántást készítünk és ezzel a megfőtt zöldborsót berántjuk. Jól felforraljuk, ha kell utánasózzuk, ízlés szerint egy csipenyi cukorral ízesítjük, majd forrón átpasszírozzuk, szitán vagy quodlibeten. Ezután visszatesszük gyenge tűzre és aprónként hozzáadva a tejszínt, habverővel simára keverjük. Körülbelül olyan sűrűnek kell lennie, mint a burgonyapürének.
Leginkább orvosi előírásra betegeknek, vagy gyermekeknek készítjük. Forrón tálaljuk.
|