Zöldborsószelet rántva
2008.05.13. 02:09
Hozzávalók: 60 dkg zöldborsó kifejtve, 4 dkg vaj, 2 dl tej, 5 dkg liszt, 2 db tojás, só, zöldpetrezselyem.
Elkészítése:
A zsenge zöldborsót jól megmossuk és kevés vízben gyengén sózva fedő alatt puhára főzzük úgy, hogy mire megpuhul, csak egész kevés főzőlé maradjon rajta. Ekkor leszűrjük és ha kissé kihűlt, kinyomkodjuk a levét. (Ezt zöldségleveshez felhasználhatjuk.)
Közben a vajból és lisztből világos rántást készítünk, s ezt 2 dl forró tejjel felengede, habverővel gyorsan simára keverjük és sűrűre beforraljuk. Megsózzuk, megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel és hozzátesszük a kinyomkodott zöldborsót, majd beleütjük a két tojást és középmeleg tüzön tartva fakanállal addig keverjük, míg sűrű masszává áll össze.
Ezután liszttel megszórt deszkán terítjük szét és lehűtjük. Ha kihűlt, tetszés szerinti szeletkéket alakítunk ki belőle és lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába mártva ugyanúgy panirozzuk és forró zsírban piros ropogósra sütjük, mint a rántott szeletet.
Konzerv, vagy mirelit zöldborsóból ugyanígy készíthető.
Forrón burgonyapürével tálaljuk, de jól illik hozzá a citromos fejes saláta is.
|