Zöldborsófelfújt
2008.05.13. 02:25
Hozzávalók: 40 dkg zöldborsó kifejtve, 7 dkg vaj, 12 dkg liszt, 2 dl tej, 3 db tojás, 8-10 dkg sovány sonka, só.
Elkészítése:
A kifejtett zöldborsót gyengén sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, levét lecsepegtetjük és házi passzírozógéppel (quodlibet), vagy szitán átpasszírozzuk.
Közben 5 dkg vajból 9 dkg liszttel világos, nem megpirított rántást készítünk, ezt forró tejjel felengedjük és habverővel gyorsan simára keverjük. Megsózzuk és a tűzről levesszük, hozzáadjuk az áttört zöldborsót és a tojássárgákat egyenként jól belekeverjük.
Közben a a 3 tojásfehérjét habbá verjük, lazán belekeverjük a masszába, vigyázva, hogy ne törjön össze.
Ekkor 4 db megfelelő nagyságú pudingformát, vagy porcelán csészéket a visszahagyott vajjal kikenünk úgy, hogy a formák belsejét mindenütt érje a vaj, majd liszttel mindenütt megszórjuk. A formákat csak 3/4 részig töltsük meg a masszával, mert gőzölés közben a felfújt terjedelme növekszik.
Ezután lábasban, kevés vízben (hogy a főzésnél erős gőz képződjék) a fejfújtakat kb. 15-20 perc alatt kigőzöljük. A lábast fedőfel fedjük be a gőzölés alatt - de egy kis nyílást hagyunk arra, hogy a gőz egyenletesen fejlődjék. HOgy a felfújt megfőtt-e, vagy sem, úgy tudjuk meg, ha egy vékony pálcikát szúrunk bele: ha a pálca közepe meleg és a massza nem tapad rá, akkor a felfújt jó.
Forrón tálra borítjuk és egy csepp olvasztott vajjal leöntve adjuk asztalra. Ízlés szerint 8-10 dkg egész vékony csíkokra vágott sovány sonkával szórjuk meg a tetejét.
|