Zöldborsó - pirított gombával
2008.05.13. 02:31
Hozzávalók: 50 dkg zöldborsó, 30 dkg gomba, 5 dkg vaj, só, törött bors, zöldpetrezselyem, 5-6 dkg reszelt sajt.
Elkészítése:
A kifejtett zöldborsót gyengén sózott, bő, forrásban levő vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, s a levét jól lecsepegtetjük. (Ezt zöldségleveshez felhasználhatjuk.)
A megtisztított gombát jól megmossuk, majd szeletekre vágva egy serpenyőben vajban, erős tüzön, nyílt láng felett tartva a serpenyőt, megpirítjuk. A gombát közben állandóan keverjük. Megsózzuk, egy csipenyi törött borssal ízesítjük és megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Végül hozzákeverjük a megfőtt zöldborsót, 1-2 percig együtt pirítjuk és utánaízesítve forrón tálaljuk.
Köretként adhatjuk frissen sült hátszínszelethez, bélszínszelethez, sertésbordához stb. De kitűnő úgy is, ha megvajazott tűzálló tálra terítjük szét, személyenként 2 egész tojást ütünk rá (úgy, mint a tükörtojást) és 5 dkg reszelt sajttal megszórva 5-6 perc alatt sütőben megsütjük. Forrón tálaljuk.
|