Sonkás zöldbab
2008.05.13. 13:01
Hozzávalók: 60 dkg zöldbab, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 12 dkg főtt sonka, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg füstölt szalonna, só, törött bors, zöldpetrezselyem.
Elkészítése:
A megtisztított, jól megmosott és hosszában kettévágott zöldbabot gyengén sózott vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és a levét szitán jól lecsurgatjuk. Egy megfelelő nagyságú jénai tálat vagy zománcozott serpenyőt vékonyan kikenünk. Most a füstölt szalonnát apró kockákra vágva egy serpenyőben üvegesre pirítjuk, megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel (ízlés szerint egy csipetnyi apróra vágott hagymát és fokhagymát is tehetünk bele) és jól elkeverve beletesszük a metéltre vágott sovány főtt sonkát. Együtt 12 percig pirítjuk, majd hozzátesszük a megfőtt zöldbabot, kissé együtt pirítjuk és jól összekeverjük, szétterítjük a tűzálló tálon.
Ezután a tojásokat egy tálkába felütjük, habverővel simára keverjük, végül ráöntjük a zöldbabra. Tetejét mgszórjuk a visszamaradt reszelt sajttal és előmelegített, nem túl forró sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük. Konzerv, vagy mirelit zöldbabból ugyanígy készül.
Igen illik hozzá a hagymás paradicsomsaláta. Forrón tálaljuk.
|