Rakott zöldbab
2008.05.13. 13:23
Hozzávalók: 60 dkg zöldbab, 4 db tojás, 3 dl tejföl, 6 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, só, törött bors.
Elkészítése:
A megmosott zöldbabot felaprítva, bő, forrásban levő, gyengén sózott vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és szitán jól lecsepegtetjük. Egy megfelelő nagyságú jénai tálat vajjal kikenünk és a fele babot szétterítjük rajta. Erre a négy darab kemény főtt tojást szeletekre vágva egyenletesen szétrakjuk, megsózzuk, borsozzuk és a fele tejföllel meglocsoljuk, 3 dkg reszelt sajttal megszórjuk. Erre szétterítjük a zöldbab másik felét is - ugyancsak megsózva és borsozva, egyenletesen elosztjuk rajta a tejfölt és a visszamaradt reszelt sajtot, tetejére elmorzsoljuk a vajat és előmelegített, középmeleg sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
A rakott zöldbabot változtathatjuk úgy is, hogy tölteléknek a főtt kemény tojásszeletek helyett 15 dkg szeletekre vágott, zsírban pirított gombát rakunk a zöldbabrétegek közé, de kitűnő ízű a rakott zöldbab karikára vágott virslivel is, vagy főtt, füstölt kolbásszal lerakva is. Forrón tálaljuk.
|