Kelvirág sörtésztában sütve
2008.05.13. 21:35
Hozzávalók: 1 kg tisztított kelvirág, 2 dl sör, 2 db tojás, só, liszt, olaj, pirospaprika, zsír.
Elkészítése:
A jól megmosott kelvirágot nagyobb rózsákra szedjük szét és majdnem puhára főzzük. Ha megfőtt, lecsepegtetjük és teljesen kihűtjük, majd egy tiszta ruhán jól leszárítjuk.
Közben a tojássárgájával és a sörrel és annyi liszttel, amennyit ez a keverék felvesz, sűrűbb palacsintatésztát keverünk. Ezt gyengén megsózzuk és egy késhegynyi pirospaprikát adunk hozzá. Ezután a két tojásfehérjét kemény habbá verjük és vigyázva, hogy ne essen össze, habverővel hozzákeverjük a sörtésztához. Végül egy csipetnyi olajat is keverünk bele.
Most a kelvirágrózsákat megsózzuk, zlés szerint gyengén borsozhatjuk is és előbb lisztben forgatjuk meg, majd gondosan a sörtésztába mártjuk, hogy mindenütt érje és bő forró zsírban piros ropogósra sütjük. A zsírt lecsepegtetjük róla és forrón tálaljuk - külön mártásoscsészében paradicsommártást adunk hozzá. Igen izletes rántott zöldpetrezselyemmel. Ehhez 1-3 kis csomó jól megmosott zöldpetrezselymet lecsepegtetünk és abban a zsírban, amelyben a kelvirág sült, ropogósra sütjük. Szűrőkanállal szedjük ki a zsírból, csepegtessük le, gyengén sózzuk meg s a sörtésztában sült kelvirágra halmozzuk fel.
|