Kelvirág citromos mártással
2008.05.15. 03:32
Hozzávalók: 1 kg tisztított kelvirág, 6 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 db tojássárga, 1 db citrom, só.
Elkészítése:
A megtisztított és jól megmosott kelvirágot egészben hagyva főzzük puhára, bő, forrásban lévő vízben és tálalásig benne is hagyjuk a főzőlevében.
Közben 4 dkg vajjal 5 dkg lisztből világos rántást készítünk, ezt forró tejjel felengedjük, habverővel simára keverjük, hozzáadunk kb. 1,5 dl-nyit a kelvirág főzőlevéből és lassú tüzön habverővel néha-néha megkeverve addig főzzük, míg tejszín sűrűségű mártás lesz belőle.
Közben egy kevés citromhéjat reszelünk bele, megsózzuk és egy fél citrom levét belecsavarjuk. Ha kellően besűrűsödött, habverővel való állandó keverés mellett beletesszük az 1 db tojássárgájával simára kevert tejszínt és állandó habverővel való keverés mellett addig hagyjuk lassú tüzön, míg forrpontig ér. (felforralni nem szabad, mert a tojás összefut benne). Ekkor a tűzről levéve belesavarjuk a citrom másik felét és habverővel való állandó gyors keveréssel belemorzsoljuk a 2 dkg vajat.
Tálaláskor szűrőkanál segítségével kiemeljük a kelvirágot a főzővízből, jól lecsepegtetjük róla a vizet és tálra tesszük. Leöntjük a mártás egy részével, a többit pedig külön mártásoscsészében adjuk hozzá.
|