Kelvirág sajtmártással
2008.05.15. 03:39
Hozzávalók: 1 kg kelvirág, 6 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 6 dkg reszelt sajt, 1 db tojássárga, só, törött bors, szerecsendió.
Elkészítése:
A kelvirágot ugyanúgy főzzük meg és tartjuk melegen főzővizében, mint azt a kelvirág citromos mártássa készítésénél ismertettem.
Közben 4 dkg vajból és lisztből világos rántást készítünk és ezt forró tejjel és a kelvirág főzőlevével felengedve, habverővel gyorsan simára keverjük. Kb, 1,5 l főzőlevet veszünk hozzá és lassú tűznél időnként habverővel simára keverve tejszín sűrűségű mártássá forraljuk be. Közben beletesszük a reszelt sajtot is ((jó, ha ez fele részben füstölt sajt, mert ez is érdekes ízt kölcsönöz a mártásnak), megsózzuk, gyengén borsozzuk és egy csipetnyi szerecsendióval ízesítjük a mártást. Ha kellően besűrűsödött, hozzáadjuk az előzőleg tejföllel összekevert tojássárgát és habverővel való állandó keverés mellett forrpontig tartjuk lassú tüzön.
Levéve onnan finom szűrőn átszűrjük és utánaízesítve belemorzsoljuk a 2 dkg vajat és habverővel simára keverjük. A jól lecsurgatott forró kelvirágot leöntjük egy kevés mártással -a többit külön mártásoscsészében adjuk hozzá. Ízlés szerint külön tálkán még reszelt sajtot is adhatunk.
|