Csirág (spárga) vajas morzsával
2008.05.15. 11:27
Hozzávalók: csirág, olvasztott vaj, zsemlemorzsa, friss tejfölből 2 dl.
Elkészítése:
A csirágot adagonként, csomókba kötözve, bő, gyengén sózott és enyhén cukrozott, forrásban lévő vízben tesszük fel főni, fedővel betakarva. Ha jól felforrt, mérsékelt tüzön főzzük tovább, ne forrjon túl erősen, mert ekkor a csirágkötegek egymáshoz vagy az edény széléhez ütődnek és roncsolódnak. Ne főzzük túl puhára, mert nagyon összeesik. A főzés ideje 12-15 perc. A megfőtt csirágot lyukas lapátkanállal szedjük ki főzőlevéből, ügyelve, hogy a szálak ne törjenek össze. A kötöző szineget levágjuk róla és jól lecsepegtetve tesszük tálalótálra. A visszamaradt főzőlevet zöldséglevesekbe felhasználhatjuk.
Konzerv csirágból is elkészíthetjük. A konzervet saját levében jól felforraljuk.
A vajat megolvasztjuk, megpirítjuk benne a zsemlemorzsát, leöntjük vele a főtt csirágot a fejrészre téve a morzsát, de adhatjuk külön is mártásoscsészében. Ízlés, vagy kívánság szerint a vajas morzsával leöntött csirágot friss tejföllel locsoljuk meg és 3-4 percre sütőbe téve, forrón tálaljuk. Ehhez a mennyiséghez 2 dl tejföl elég.
|