Csirágkrémleves
2008.05.17. 02:33
Hozzávalók: 40 dkg csirág (vékony szálú levesnek való), 3 dkg vaj, 4 dkg liszt, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 1 db tojássárga, só, cukor, 1/4 kg vegyes csont, vegyes zöldség.
Elkészítése:
A jól feldarabolt és megmosott vegyes csontot annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Gyengén megsózzuk és 10 dkg vegyes zöldséggel kb. 1 óráig főzzük. Közben a levescsirágot megtisztítjuk, jól megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, s így tesszük fel főni a megszűrt csontlében.
Ha puha, hozzáöntjük a tejet, vajból és isztből készített világos rántással a levest berántjuk. Utánasózzuk, cukrozzuk, jól felforralva, finomszálú szőrszitán átpasszírozzuk. Visszatesszük a tűzre, habverővel simára keverjük és felforraljuk.
Közben a tejszínben a tojássárgát habverővel elkeverjük és ugyancsak habverővel való állandó keverés mellett beletesszük a levesbe és jól elkeverjük. A levesnek tejszínsűrűségűnek kell lennie. Személyenként kb. 2-2,5 dl-t számítunk, ezért annyi főzőlevet veszünk hozzá a spárgából, hogy a tejjel és a tejszínnel együtt 8 dl vagy 1 liter legyen a kész leves.
A csirág gyenge végét külön főzzük meg és betétként tálaljuk a levesbe.
Kíválóan alkalmas betegeknek, gyermekeknek, valamint diétás étkezés fogásaként.
|