Vajban párolt karalábé
2008.05.17. 02:44
Hozzávalók: 80 dkg karalábé - tisztítva -, 6 dkg vaj, só, cukor, törött bors,zöldpetrezselyem.
Elkészítése:
A megtisztított karalábét - lehetőleg fiatal, zsenge karalábét vegyünk ehhez - kisebb kockákra, csíkokra, vagy szeletkékre vágjuk. Jól megmosva egy zománcozott lábasban, vajban pároljuk. Fedővel betakarva időnként megkeverjük és ha a levét elfőtte, mindig csak egy kevés forró vizet (vagy csontlevet) öntünk alá. Megsózzuk, ízlés szerint egy csipetnyi cukorral és törött borssal ízesítjük és mielőtt befejezzük a párolást, bőven meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Nem szabad túl puhára párolni, mert összeesik, sokt veszít súlyából és kevésbé élvezhető lesz. Öregebb karalábéból úgy készítjük, hogy előtt félig puhára főzzük, majd leszűrva kezdjük meg vajban a párolást, időnként saját főzőlevével engedve fel, míg meg nem puhul. A fiatal zsenge karalábénak 10-15 percnyi párolás elég, az öregebbeké 40-45 percet vesz igénybe. Ezt az időt a kukta fazék kb. a felére csökkenti.
|