Karalábépüré
2008.05.18. 02:05
Hozzávalók: 80 dkg karalábé tisztítva, 4 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl tejszín, só, cukor.
Elkészítése:
A megtisztított karalábét jól megmossuk és tormareszelőn lereszeljük. Egy zománcozott lábasban a vajat felolvasztjuk és ebben a lereszelt karalábét fedő alatt jó puhára pároljuk.
Közben megsózzuk, ízlés szerint egy csipenyi cukorral (esetleg törött borssal) ízesítjük és néha megkeverve lassú tüzün pirítjuk. Ha levét elfőtte, időnként kevés vizet vagy csontlevet adunk hozzá. Ha teljesen megpuhult, zsírjára pirítjuk le, majd megszórjuk liszttel és annyi vízzel, vagy csontlevessel engedjük fel, hogy jól elkeverve rajta mártássűrűségű pürét nyerjünk belőle. (Ez kb. 21/2-3 dl.) Ezzel is simára keverjük és jól felforraljuk, majd még forrón, finom szitán vagy háztartási passzírozó készüléken gyorsan áttörjük ( hidegen nehezen passzírozható.)
Ekkor visszatesszük a tűzhelyre, hozzáadjuk a tejszínt, habverővel elkeverjük és jól felforraljuk. Utánaízesítve, azonnal, forrón tálaljuk. Tükörtojással vagy bundás zsemlével tálalhatjuk, de kitűnő köret lehet párolt hússzeletekhez is.
|