Töltött karalábé
2008.05.18. 02:13
Hozzávalók: 8 db fiatal, tölteni való karalábé, 30 dkg sovány sertéshús darálva, 1 db zsemle, 1 db tojás, 4 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín, só, törött bors, zöldpetrezselyem.
Elkészítése:
A lehámozott karalábékat kifúrjuk és jól megmosva, szitán lecsurgatjuk. Közben a ledarált húst megsózzuk, borsozzuk, hozzáütjük a tojást, az áztatott és kicsavart zsemlét és jól összegyúrjuk (ízlés szerint a zsemle helyett párolt rizst keverhetünk a töltelékbe - ehhez a mennyiséghez 10-12 dkg főtt rizs elegendő.)
Ezzel megtöltjük a karalábékat. A karalábéból kivájt részeket apróra vágjuk, a zsenge leveleit megéltre, feltesszük egy lábasba rövid lével főni, rárakjuk a megtöltött karalábékat és megsózva, borsozva, fedővel befedve puhára főzzük. (Ízlés szerint egy csipenyi cukorral is ízesíthetjük.) A puhulás ideje kb. 15-20 perc. Ha puha, a töltött karalábékat kiszedjük és levét világos, vajas zöldpetrezselymes rántással berántjuk, hozzáöntjük a tejszínt, utánaízesítjük és jól felforraljuk. Visszarakjuk bele a töltött karalábékat és együtt jól felforraljuk. Visszarakjuk bele a töltött karalábékat és együtt jól felforraljuk A tálra tett töltelékeket (kissé öblös tálra tegyük) leöntjük mártással. Hígabb mártás legyen, inkább a karalábétól és a levélzetétől nyerje sűrűségét, mint a rántástól.
|