Karalábé gombás tojással sütve
2008.05.18. 02:36
Hozzávalók: 8 db fiatal, zsenge karalábé, 4 db tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 20 dkg gomba, 3 dkg reszelt sajt, só, törött bors, zöldpetrezselyem.
Elkészítése:
A megtisztított karalábékat jól megmossuk és kivágjuk, apróját, leveleit összevágjuk és annyi vízben, hogy félig ellepje, feltesszük főni, gyengén sózva, borsozva és megszórva zöldpetrezselyemmel, fedővel lefedve.
Lassú tüzön főzzük úgy, hogy mire megpuhul, levét teljesen elfője. Közben a gombát megtisztítjuk, jól megmossuk és kisebb kockákra vágva kevés vajban - ízlés szerint egy csipett vágott hagymával - megpirítjuk, sóval, törött borssal és zöldpeterzselyemmel ízesítjük.
Ezalatt két tojást felütünk, megsózzuk és a megpirult gombára öntve a tüzön addig keverjük, míg rántottaszerűen összeáll.
Most a karalábékat kiszedjük és szitán lecsurgatjuk. Az apraját és levélzetét egy megfelelő nagyságú megvajazott tűzálló tálon szétterítjük, - a karalábékat pedig megtöltjük a pirított gombás tojással és ugyancsak a tűzálló tálra rakjuk. Ekkor a tejfölt egy kis tálkára tesszük, hozzáütjük a két tojást, megsózzuk, borsozzuk és habverővel jól elkeverjük - ráöntjük a karalábékra úgy, hogy az egész ételt eltakarja. Megszórjuk a reszelt sajttal, elmorzsoljuk rajta a visszamaradt vajat és középmeleg stőben kb. 15-20 perc alatt tetejét jól megpirítva sütjük meg. Azonnal, forrón tálaljuk.
Ugyanígy készíthetünk gombás rizzsel töltött karalábét- tejföllel, tojással leöntve és megsütve. Ebben az esetben a tölteléket pirított gombával és főtt rizzsel készítjük el, tojással összefogva és az ismertetett módon előfőzött üres karalábékat ezzel töltjük meg. A további elkészítés, az előbbivel azonos: a gombás rizzsel megtöltött karalábékat és az apraját tejföllel elkevert egész tojással öntjük le, majd megszórjuk reszelt sajttal és vajjal és megsütjük.
|