Töltött kelkáposzta háziasan
2008.05.20. 18:18
Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg főtt rizs, 5 dkg paradicsom-püré, 5 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, só, hagyma, zöldpetrezselyem, törött bors.
Elkészítése:
A kelkáposztából a torzsát kivágjuk, jól megmossuk és majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, kihűtjük és a vizet kicsavarva, leveleit szétterítjük.
Közben a szalonnát szeletekre vágjuk és bevagdosva - kakasteréjszerűen üvegesre sütjük és kiszedjük a zsírból.
Zsírjában 2-3 dkg apróar vágott hagymát pirítunk meg egy kevés finomra vágott zöldpetrezselyemmel együtt. Ekkor belekeverjük a paradicsompürét, 1-2 percig pirítjuk vele, majd belekeverjük a külön megpárolt rizst és a reszelt sajt felét. Megsózzuk, megborsozzuk és kisebb halmokban egyenletesen elosztjuk a kellevelekre úgy, hogy a 2-3-szorosan kellevélbe burkolt töltelékek egyforma nagyok legyenek. Ezután a jól begöngyölt tölteléket egy kisebb merítőkanálba nyomkodjuk azért, hogy tetszetős alakúak legyenek, majd a szalonna kisült zsírjával megkent kis lábasba vagy tűzálló tálba rakjuk egymás mellé. Megsózzuk, borsozzuk, egyenletesen elosztjuk rajta a tejfölt, megszórjuk a visszamaradt reszelt sajttal és sütőben felső meleggel kb. 15-20 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.
Mielőtt teljesen megsül, rárakjuk a félig sült szalonna-kakastaréjokat és együtt sütjük készre. Azonnal, forrón tálaljuk.
|