Rakott kelkáposzta tojással lerakva
2008.05.20. 18:34
Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 6 db friss tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, só, törött bors, pirospaprika, metélőhagyma.
Elkészítése:
A megtisztított, megmosott kelkáposztát majdnem puhára főzzük, leszűrjük, levét kicsavarjuk és a leveleket szétrakjuk. Most a füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk.
A tepertőjét kiszedjük, zsírjával egy kis lábast, vagy egy jénai tálat megzsírozunk - a többi zsírban pedig a felütött és gyengén megsózott tojásokból lágy rántottát készítünk. Most a megzsírozott edényt 2-3 kellevéllel kibéleljük, egy rész rántottát szétterítünk rajta, megszórjuk egy kis tepertővel, megsózzuk, borsozzuk, pirospaprikával, vágott metélőhagymával (snidling) megszórjuk és erre ismét egy sor kekáposzta-levelet teszünk. Erre ismét a rántotta - a fenti fűszerezéssel, utána megint a kellevél - mindaddig, amíg az anyagokból futja.
A tetejére kellevelek kerüljenek. Ekkor a tejfölt elosztjuk rajta, megszórjuk egy kevés pirospaprikával és megcsepegtetjük egy kis szalonnazsírral és középmeleg sütőben készre sütjük. Inkább csak a tetejét kell megpirítani - a sütési idő kb. 10-15 perc. A sütőből kivéve forrón tálaljuk.
|