Kelkáposzta virslivel lerakva
2008.05.20. 19:51
Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 20 dkg virsli (2 pár), 10 dkg húsos füstölt szalonna, 15 dkg konzerv, vagy mirelit lecsó, só, hagyma, pirospaprika, törött bors.
Elkészítése:
A megtisztított, jól megmosott kelkáposztát gyengén sózott vízben majdnem puhára főzzük, leszűrjük, lehűtjük és kicsavarjuk. Közben a szalonnát felszeleteljük és kakastaréjszerűen megsütjük, majd kiszedjük a zsírjából. A zsírt kétfelé osztjuk, egyik felével kissé megpirítjuk a karikára vágott virslit, ezt megszórjuk egy kis borssal és pirospaprikával. A másik zsírban egy csipetnyi apróra vágott hagymát pirítunk meg és ezt meghintve egy kis pirospaprikával elkészítjük a szokásos módon a lecsót. (Ezt nyáron friss paradicsommal és zöldpaprikával csináljuk, ehhez a mennyiséghez 20 dkg friss zöldpaprika és 10 dkg friss paradicsom elég.).
Ezt követően egy tűzálló tálat vagy egy kis lábast megzsírozunk és a kelkáposztalevelek felével kibéleljük, úgy, hogy az edény oldalán is kelkáposzta legyen. Erre elosztjuk előbb a megpirított virslikarikákat, majd a lecsót és befedjük az egészet a többi kellevéllel. Megsózzuk, borsozzuk, paprikázzuk és a tetejére szétrakva a sült szalonna-kakastaréjokat 8-10 percre betesszük a sütőbe és középmeleg hőmérséklet mellett készre sütjük.
Azonnal, forrón tálaljuk, tetejét frissen vágott metélőhagymával szórjuk meg.
Ugyanígy füstölt kolbásszal is készíthető.
|