Rakott kelkáposzta pirított paradicsommal
2008.05.20. 20:00
Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 30 dkg friss paradicsom, 4 dkg szalonna, 1 dl tejföl, 1 db tojás, 3 dkg reszelt sajt, só, törött bors, hagyma, metélőhagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem, vaj.
Elkészítése:
A megtisztított, megmosott kelkáposztát gyengén sózott vízben majdnem puhára főzzük, leszűrjük, lehűtjük, levét kicsavarjuk és leveleit szétrakjuk. Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk és egy serpenyőbe téve félig megpirítjuk. Hozzáadunk 2-3 dkg apróra vágott hagymát, 1 cikk szétdörzsölt és finomra vágott fokhagymát, egy kis csomó vágott zöldpetrezselymet, ezt jól elkeverjük benne,majd beletéve a megtisztított, jól megmosott és egyenletes darabokra vágott friss paradicsomot, megsózzuk, borsozzuk és erős tüzön nyílt láng felett 2-3 percig pirítjuk. Közben folyton rázogatjuk és óvatosan keverjük a tartalmát, hogy a paradicsom piruljon meg, de ne zúzódjon össze. (Kisebb kemény húsú paradicsomokat vegyünk ehhez az ebédhez.)
Ezután a kelkáposztalevelek felé egy megzsírozott tűzálló tálba vagy lábasba terítjük szét, ezt megsózzuk és borsozzuk és megszórrjuk finomra vágott metélőhagymával. Erre osztjuk el egyenletesen a pirított paradicsomot és ezt a többi kellevelekkel szorosan befedjük. A tetejét ismét megsózzuk, borsozzuk. Végül a tejfölt és az egész tojást egy kis tálkában habverővel jól összekeverjük, megsózzuk és bevonjuk vele a rakott kelt. Megszórjuk reszelt sajttal, megcsepegtetjük egy kis olvasztott vajjal és középmeleg sütőben kb. 8-10 percig sütjük, ügyelve arra, hogy inkább felülről kapja a meleget és a teteje szépen piruljon meg.
Azonnal, forrón tálaljuk.
|