Rakott kelkáposzta
2008.05.20. 20:18
Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús, 1 kg kelkáposzta, 10 dkg rizs, 6 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, só, köménymag, törött bors, hagyma, fokhagyma, paprika, majoránna.
Elkészítése:
A kelkáposztát megtisztítjuk, torzsáját kivágjuk és jól megmosva, gyengén sózott vízben félig puhára főzzük. Főzőlevét egy kis köménymaggal ízesítjük, közben a rizst félig puhára főzzük.
Ekkor a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és egy lábasban kisütjük. Hozzáadunk egy kis fej finomra vágott hagymát, egy cikk szétzúzott és apróra vágott fokhagymát, megszórjuk egy kis pirospaprikával és jól elkeverve beletesszük a ledarált sertéshúst. Megsózzuk, borsozzuk, egy csipetnyi majorannával ízesítjük és gyakran kevergetve, mérsékelt tüzön félig puhára pároljuk. Időnként, hogy ne égjen le, eg kis kelkáposzta főzőlét öntünk hozzá. Közben a kelkáposztát leszűrjük, levét lecsepegtetjük és a kelt leveleire szedjük szét. Egy megfelelő nagyságú lábast kizsírozunk, kibéleljük kelkáposztalevelekkel és egy sor rizst terítünk szét rajta. Erre egy sor párolt darált húst simítunk,majd ismét kelkáposzta következik, mindaddig, mg a hozzávalóból tart.
A tetején kelkáposzta-levélsor legyen. Nyáron ízlés szerint 1-2 db karikára vágott zöldpaprikát és paradicsomot is ízlés szerint tehetünk a sorok közé. Egy kevés kelkáposzta főzőlével meglocsoljuk, hogy sütés közben lédús maradjon, majd a tejfölt egenletesen elosztjuk a tetején, megszórjuk kevés pirospaprikával és középmeleg sütőben puhára pároljuk együtt úgy, hogy a teteje szép egyenletesen megpiruljon. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk, tetejét ízlés szerint tejföllel megöntözzük.
A rakott kel készíthető még az előbbi módon karikára vágott és pirított virsliből is, vagy kockára vágott párizsival, illetve karikára vágott füstölt kolbásszal a darált hús helyett, egyébként az elkészítés módja teljesen azonos az előbbivel.
|