Zöldségfélék : Rakott kelkáposzta pirított gombával és tojással |
Rakott kelkáposzta pirított gombával és tojással
2008.05.20. 20:32
Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 25 dkg gomba, 4 db tojás, 5 dkg zsír (olaj), 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só, törött bors, zöldpetrezselyem, hagyma, metélőhagyma.
Elkészítése:
A megtisztított, jól megmosott kelkáposztát gyengén sózott vízben majdnem puhára főzzük, leszűrjük és levét kicsavarva a leveleket kiteregetjük. Közben a megtisztított és jól megmosott gombát felszeleteljük és 3 dkg zsíron egy kevés apróra vágott hagymával és zöldpetrezselyemmel megpirítjuk.
Közben a tojásokat egy tálkába felütjük, megsózzuk, borsozzuk, villával jól elkeverve ráöntjük a pirított gombára és rántottaszerűen megsütjük.
Egy tűzálló tálat vagy egy megfelelő nagyságú lábast zsírral kikenünk, majd egy sor kellevéllel kibéleljük. Megsózzuk, borsozzuk és egy sor gombás tojást szétterítünk rajta. Erre újból keleveleket, majd ismét gombás tojást teszünk és tetejét kelkáposztával befedjük.
Nyáron ízlés szerint készíthetjük úgy, hogy a tojásos gombát egy rétegben tesszük a kelkáposzta közé, a másik sor helyett pedig felszeletelt friss paradicsomot teszünk bele, sóval, törött borssal és finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítve. Ezután a tejfölt elosztjuk rajta, megszórjuk a reszelt sajttal és középmeleg sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük úgy, hogy a teteje piros ropogósra piruljon meg. Azonnal, forrón tálaljuk, tetejét finomra vágott metélőhagymával szórjuk meg.
|