Töltött kelkáposzta hússal
2008.05.20. 20:45
Hozzávalók: 25 dkg darálni való sertéshús, 8 dkg rizs, 10 dkg füstölt szalonna, 3 dkg zsír (olaj), 2 db tojás, 1 kg kelkáposzta, 2 dl tejföl, só, törött bors, hagyma, fokhagyma, majoránna.
Elkészítése:
A kelkáposztát megtisztítjuk - közép nagyságú tömött fejet vegyünk hozzá - és torzsát kivágjuk belőle, jól megmossuk. Nem daraboljuk fel, hanem egészben hagyva, bő, gyengén sózott, forrásban lévő vízben félig puhára főzzük, majd szitán a levét jól lecsurgatjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A rizst félig puhára pároljuk és lehűtjük. A sertéshúst (félkövér részeket válogatva hozzá) ledaráljuk és egy tálba tesszük, majd egy kevés zsírral egy egész kis fej apróra vágott hagymát megpirítunk, gyorsan belekeverünk egy cikk szétzúzott és finomra vágott fokhagymát és a tűzről levéve azonnal hozzátesszük a darált húshoz. HOzzáadjuk a rizst, megsózzuk és törött borssal és egy csipetnyi majoránával ízesítjük és hozzáütjük a tojásokat, végül nagyon jól összegyúrjuk.
Ezután a kelkáposztából kicsavarjuk a vizet és egy tiszta ruhára tesszük. Szétnyitjuk úgy, hogy a levelei alulra kerüljenek, a torzsa pedig felülre. A kelkáposztát gyengén megsózzuk, megborsozzuk, majd a szétnyitott levelek között elhelyezzük a tölteléket. Ezután a leveleket visszahatjva szorosan lezárjuk a ruhával úgy, hogy a kelkáposzta mindenütt közrefogja a tölteléket, nehogy szétessen sütés közben. Ekkor kifejtjük a ruhából és vékonyan megzsírozott lábasba tesszük, úgy, hogy a megtöltött rész legyen alul.
Most a füstölt szalonnából kis kakastaréjokat vágunk és megpirítjuk. A sült szalonnát melegre tesszük, zsírját ráöntjük a töltött kelkáposztára és a sütőben középmeleg hőmérséklet mellett kb. 30 perc alatt puhára sütjük; a teteje pirosra süljön meg. Időnként saját zsírjával meglocsoljuk. Ha megsült, tortaszerűen cikkekre vágjuk, meglocsoljuk tejföllel és rátesszük a kis sült szalonnaszeleteket, úgy adjuk az asztalra. Készíthetjük úgy is, hogy a megsült töltött káposzta zsírjából egy kevés pirospaprikával pirítva és tejöllel jól felforralva eg tejfeles-paprikás mártást készítünk és tálaláskor cikkekre vágott töltött kelkáposztát ezzel a mártással körülöntjük. Ebben az esetben nyáron a kelkáposzta levelek közé 1-1 db felaprított zöldpaprikát, friss paradicsomot teszünk és így sütjük meg.
|