Zöldséges, gombás töltött kelkáposzta
2008.05.20. 21:19
Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 20 dkg gomba, 15 dkg búzadara, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg sertéscsont, só, törött bors, hagyma, zöldpetrezselyem.
Elkészítése:
A feldarabolt sertéscsontot egy kevés zsírban megpirítjuk és 3 dl vízzel felöntjük. Gyengén megsózzuk, fedővel befedjük és addig főzzük, míg a víz a felére forr.
Közben a megtisztított és jól megmosott kelkáposztát gyengén sózott vízben majdnem puhára főzzük, leszűrjük és lehűtés után két-két levelével együtt kiterítve szétrakjuk.
Ekkor a szalonnából kisebb kakastaréjokat vágunk, kisütjük és zsírjából kiszedve félretesszük. Zsírjában egy kis fej apróra vágott hagymát félig megppirítunk, majd hozzátesszük a megtisztított, megmosott és apró kockára vágott vegyes zöldséget és zellert, kissé együtt pirítjuk vele, azután hozzátesszük a megtisztított és jól megmosott kisebb szeletkékre vágott gombát.
Együtt majdnem puhára pároljuk, sóval, törött borssal és finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük és fedővel befedjük. Ha majdnem puha, hozzátesszük a búzadarát, jól elkeverjük, felengedjük 1 dl csontlével, utánaízesítjük, fedővel befedve a sütőbe tesszük és kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.
A sütőből kivéve ezzel a töltelékkel töltjük meg a kiterített kelleveleket - ezeket később megsózzuk, borsozzuk -, jól összecsavarjuk, gombócokba formáljuk, megzsírozott lábasba tesszük és rárakjuk a sült szalonnaszeleteket. A visszamaradt csontlevet melléöntve, középmeleg sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk, ízlés szerint esetleg paradicsompürével körülöntve.
|