A majonéz
2008.09.03. 09:15
Készen vehető, de szükség esetén otthon elkészíthető a következő alapanyagokkal:
2 tojássárgája, három dl olaj, pár csepp citromlé.
Elkészítése:
Zománcozott, vagy porcelán tálba tesszük a két tojássárgáját. Ezután habverővel való állandó keverés mellett lassan, vékony sugárban öntve fél dl olajat adunk hozzá, egy csepp citromlevet csavarunk bele, majd lassú sugárban öntve továbbra is állandóan habverővel kevergetve még 2,5 dl olajat adunk hozzá. Közben még egyszer megszakítjuk a keverést, egy kis citromlevet adunk hozzá. Az így kikevert majonéz sűrűbb, a kikevert vajkrémhez hasonló állagú mártásalap, amelyből különböző anyagok és ízesítőszerek hozzáadásával percek alatt kitűnő hideg mártások készíthetők.
|