Tárkonyos fejes saláta
2008.09.04. 16:19
Hozzávalók: Két szép fej fejes saláta, szép, válogatott tárkonylevelek,ecet - a tárkonyecet készítéséhez, 2 evőkanál majonéz, só, bors, 1 evőkanál tárkonyos ecet, egy kávéskanálnyi finomra vágott tárkonylevél, fél dl édes tejszín.
Elkészítése:
Ehhez a salátához a szép, válogatott tárkonyleveleket jól megmossuk, üvegbe téve annyi ecetet öntünk rá, hogy jól ellepje és hűvös helyen betakarva néhány napig állni hagyjuk. Ekkor a tárkony finom íze és illata átmegy az ecetbe és ez kitűnő egyéni ízt kölcsönöz a salátának. ( A tárkonyos ecetet nemcsak a fejes salátára, hanem egyéb saláták ízesítésére is felhasználhatjuk, ügyelve arra, hogy a tárkony íze ne nyomja el az egyéb ízeket.) Két szép nagy fej salátát megmosva a hűtőben előhűtjük. Közben a majonézt keverőtálban megsózzuk, gyengén borsozzuk és egy evőkanál tárkonyos ecettel ízesítve habverővel simára keverünk. Egy kávéskanálnyi tárkonylevelet finomra vágva is keverünk hozzá (amelyet a tárkonyos ecetből veszünk ki) és hűtőszekrényben előhűtjük. Tálalás előtt a salátát kisebb levélkékre szaggatva belekeverjük és néhány percre visszatéve a hűtőszekrénybe adjuk asztalra. Közvetlenül a tálalás előtt ízlés szerint fél dl-nyi édes tejszínnel ízesíthetjük.
|