Saláták : Paradicsomsaláta főtt hallal |
Paradicsomsaláta főtt hallal
2008.09.06. 16:04
Hozzávalók:
20 dkg fehérhúsú hal (lehet fogas, süllő, vagy fagyasztott tengeri hal is), 1 db babérlevél, kevés citromlé, 2 db kemény, főtt tojás, 2 evőkanál étolaj, 1 evőkanál ecet, csipetnyi citromhéja, só, bors, 1 db ecetes uborka (3-4 dkg), 1 kis csomó zöldpetrezselyem, 1 kis csomó metélőhagyma, 2 dkg hagyma, 40 dkg friss paradicsom, 1 kávéskanál mustár.
Főtt hal helyett halkonzervvel - pl. olajos tonhallal - készíthetjük, de kítűnő olajos halmájkonzervvel is.
Elkészítése:
A fehérhúsú halat gyengén sózott, 1 babérlevéllel és citromlével ízesített vízben puhára főzzük, saját főzőlevében hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük és szitán jól lecsepegtetjük.
Közben a tojásokat vékony szeletekre vágjuk össze. Most porcelán, vagy zománcozott keverőtálba tesszük az olajat, ecetet, kevés citromlevet és a csipetnyi reszelt citromhéjat. Megsózzuk, borsozzuk, habverővel simára keverjük. Egy kis darab ecetes uborkát egy kis csomó zöldpetrezselyemmel, metélőhagymával és hagymával együtt finomra vágjuk vágódeszkán -, úgy, mint a zöldpetrezselyemnél szokás -. Ezt beletesszük a salátaecetbe egy kávéskanálnyi mustárral együtt és jól összekeverjük. Ekkor beletesszük a felszeletelt friss paradicsomot, a főtt tojásszeleteket, a nagyobb darabokra morzsolt főtt, hideg halat és műanyag salátakeverővel, vagy villával óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön össze. Ha kell, utánaízesítjük és salátástálba téve kb. 25-30 percig hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.
|