Saláták : Paradicsomsaláta csirággal |
Paradicsomsaláta csirággal
2008.09.06. 16:30
Hozzávalók: 20 dkg megtisztított csirág, 8 dkg majonéz, só, bors, 1 citrom leve, fél csomó zöldpetrezselyem, 40 dkg friss paradicsom.
Elkészítése:
A megtisztított csirágot jól megmossuk és kisebb darabokra vágva bő, forrásban levő vízben puhára főzzük. Saját levében hűtjük ki, majd leszűrve, szitán jól lecsepegtetjük. Közben a majonézt porcelán,vagy zománcozott keverőtálba tesszük, megsózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a finomra vágott zöldpetrezselymet, hozzáadunk 2-3 evőkanállal a csirág főzőlevéből, beletesszük a citrom megszűrt levét és az egészet habverővel simára keverjük.
Ekkor beletesszük a vékony szeletekre vágott friss paradicsomot, végül hozzátesszük a megfőtt csirágot, s műanyag keverőkanállal, vagy villával óvatosan összekeverjük, hogy össze ne törjön. Ha kell, utánaízesítjük és üveg, vagy porcelán salátástálban hűtőszekrénybe tesszük kb. 25-30 percre tálalás előtt azért, hogy az ízeket jól átjárják.
Ízlés szerint készíthetjük még ezt a salátát fejes salátával keverve (ehhez a mennyiséghez 1 fej saláta elegendő kisebb levélkékre szaggatva), vagy zsenge fiatal zöldborsóból, amit külön megfőzve és jól lehűtve keverünk a kész salátához. Ehhez a mennyiséghez 15 dkg zöldborsó elég. Friss csirág helyett szükség esetén konzerv csirággal is készíthetjük.
|