Tejfeles paradicsom
2008.09.07. 11:44
Hozzávalók: 8 db középnagyságú, kemény paradicsom, pár db salátalevél, só, bors, 1-1 kevés citromlé minden paradicsomra, 1-1 evőkenálnyi savanyú tejföl paradicsomonként, finomra vágott metélőhagyma, 2 db keményre főzött tojás, pirított zsemleszeletek.
Elkészítése:
Szép, középnagyságú, nem túl puhult paradicsomokat választunk ki erre a célra. 8 db paradicsomot megtisztítunk, jól megmossuk és közepén kettévágjuk, a tejejéből is levágunk egy-egy kis szeletkét, azért, hogy megálljon, ne billenjen félre a tálon. Most egy megfelelő nagyságú lapos üveg, vagy porcelán tálat zöld salátalevelekkel terítünk be, erre rakjuk szét a félbevágott paradicsomokat úgy, hogy a vágott szélesebb része legyen felül. Ekkor megsózzuk, borsozzuk és mindegyikre egy-egy kevés citromlevet csavarunk, majd megszórjuk bőségesen finomra vágott metélőhagymával. Ezután mindegyikre egy-egy evőkanálnyi jó sűrű, nem savanyú tejfölt teszünk, úgy, hogy az ne folyjon le a paradicsomról, hanem egyenletesen szétterüljön rajta. Ekkor hűtőszekrénybe tesszük kb. 20-25 percre. Tálaláskor két db kihűlt, főtt kemény tojást finom tormareszelővel egyenletesen elosztva ráreszelünk a tejfölös paradicsomokr. Szárazon pirított zsemleszeleteket külön tálkán adunk hozzá.
|