Saláták : Friss paradicsom különleges keverékkel |
Friss paradicsom különleges keverékkel
2008.09.07. 12:03
Hozzávalók:
8 db középnagyságú paradicsom, finomra vágott metélőhagyma, só, bors, zöldpetrezselyem, csipetnyi mustár, kevés citromlé, 1 d olajos tonhal, vagy soványhusú halkonzerv, 4 db keményre főtt tojás, 4 db ajókagyűrű (ringli), 3 db ecetes uborka, 1 kis cikk fokhagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöldje, 1/2 csomó metélőhagyma, pirított kenyér, vagy zsemleszeletek, 1/2 citrom leve, 1 kávéskanál paradicsompürékonzerv.
Elkészítése:
A 8 db friss paradicsomot közepén lapjában kettévágjuk, úgy rakjuk szét egy megfelelő nagyságú zöldsalátalével borított üveg, vagy porcelán tálon, hogy a szélesebb, vágott fele legyen felfelé. Az aljából is levágunk egy kis darabkát azért, hogy megálljon. Most a paradicsomok vágásfelületét megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk finomra vágott metélőhagymával és zöldpetrezselyemmel és csipetnyi mustárral megkenjük. Ezután egy doboz olajos tonhalat, vagy egyéb halkonzervet leszűrünk és olaját lecsepegtetjük. Közben a 4 db főtt tojást finom tormareszelőn lereszeljük megtisztítás után. Most az ajókagyűrűket, az ecetes uborkákat és egy kis cikk fokhagymát, fél csomó metélőhagymát a zöldpetrezselyemmel finomra vágjuk össze vágódeszkán. Ezt keverőtálba tesszük, hozzátesszük a reszelt főtt tojást, a kisebb darabokr tört halat megsózzuk, borsozzuk, egy kávéskanál mustárt, egy evőkanál majonézt teszünk hozzá és fél citrom levét belecsavarva ízesítjük. Összekeverve elosztjuk egyenletesen a friss paradicsomokra és a tetejét egy kávéskanálnyi majonézzel díszítjük, melybe előzőleg egy kávéskanálnyi paradicsompürékonzervet kevertünk el habverővel, hogy szép rózsaszínű legyen. Hűtőszekrényben jól lehűtjük, tálaláskor külön tálkán szárazon pirított kenyeret, vagy zsemleszeleteket adunk hozzá.
|