Kelvirágsaláta
2008.09.07. 12:35
Hozzávalók:
80 dkg szép, fehér tömött fejű kelvirág, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet (tárkonylevéllel ízesített a legjobb hozzá), 1 kávéskanál mustár, 2 evőkanál hideg kelvirág főzőlé, só, bors, 1-1 fél csomó vágott metélőhagyma, zöldpetrezselyem.
Elkészítése:
A kelvirágsalátához a fehér tömött fejű kelvirágot apróbb rózsákra szedjük szét és 10-15 percig bő, langyos vízben áztatjuk. Másik vízben tisztára mossuk és bő, forrásban levő vízben gyengén sózva majdnem puhára főzzük. Ügyeljünk arra, hogy ne puhuljon meg túlságosan, inkább egy kissé ropogós maradjon. Saját főzőlevében hagyjuk kihűlni, majd szitán jól lecsepegtetjük. Főzőlevét zöldséglevesbe felhasználhatjuk.
Közben az olajat keverőtálba tesszük, az ecetet, mustárt és a hideg kelvirág-főzőlevet hozzátesszük, majd habverővel simára keverjük. Megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk a finomra vágott metélőhagymával és zöldpetrezselyemmel, ezt is elkeverjük benne, végül hozzátéve a kelvirág rózsákat óvatosan összekeverjük. Öblösebb üveg, vagy porcelán salátástálba rakjuk, tálalás előtt legalább egy fél órával hűtőszekrénybe tesszük.
|