Csirágsaláta
2008.09.07. 17:52
Hozzávalók:
80 dkg csirág, só, bors, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 1 evőkanál étolaj, 1/2 citrom leve, csipetnyi porcukor, zöldsaláta levelek béleléshez, 1 főtt tojás.
Elkészítése:
A csirágot megtisztítjuk (a csirág tisztításnál lásd a főzelékekről szóló részben - a csirágnál), jól megmossuk. Kisebb csomókban összekötözzük vékony zsineggel és bő, forrásban levő vízben felteszük főni, gyengén sózva, cukrozva a főzővizet. Ha felforrt, fedő alatt mérsékelt tüzön puhára főzzük. Saját főzőlevében hűtjük ki, mjd szitán leszűrve, levét jól lecsurgatjuk. Ezután 2-3 cm-nyi darabokra vágjuk össze és porcelán, vagy zománcozott keverőtálba tesszük. Most megsózzuk, borsozzuk (gyengén), rácsavarjuk a citrom levét, hozzádudjuk az étolajat, a finomra vágott zöldpetrezselymet. Ízlés szerint egy csipetnyi porcukrot is tehetünk reá, óvatosan összekeverjük, majd egy fél órára hűtőszekrénybe helyezzük tálalás előtt. Üveg, vagy porcelán salátástálat zöldsalátalevelekkel bélelünk ki, s erre halmozzuk fel a csirágsalátát. Néhány karika kemény tojással díszíthetjük.
|