Saláták : Törökparadicsom-saláta (Padlizsán) |
Törökparadicsom-saláta (Padlizsán)
2008.09.09. 10:07
Hozzávalók: 3 db középnagyságú paradicsom, só, bors, 1/2 dl étolaj, 1/2 citrom leve (vagy egy evőkanál ecet), 1/2 csomó finomr vágott zöldpetrezselyem, vaj, szárazon pirított zsemleszeletek.
Elkészítése:
A 3 db középnagyságú paradicsomot jól megmossuk és középmeleg sütőben szárazon megsütjük. Néha megforgatjuk, hogy egyenletesen süljön meg. A sütés ideje kb. 20-25 perc. Süthetjük a tűzhely lapján is, itt szintén megforgatjuk, hogy egyenletesen puhuljon. Ne legyen a tűzhely lapja erősen felízzítva. Ha megsült, hideg vízbe mártva lehúzzuk a külső bőrét, s a húsát tiszta vágódeszkára tesszük. Fakanállal finom pépesre zúzzuk össze (nem szabad késsel vágni, mert megfeketedik) és ha teljesen kihűlt, porcelán,vagy zománcozott keverőtálba tesszük. Megsózzuk, borsozzuk, az olajat, a citrom megszűrt levét, a finomra vágott zöldpetrezselymet hozzátesszük, végül tormareszelőn egy kis hagymát reszelünk rá.
Fakanállal jól összekeverjük. Ízlés szerint 2-3 db friss kisebb,kemény húsú paradicsomot kis kockákra vágva is keverhetünk bele.
Tálalás előtt egy órára hűtőszekrénybe tesszük, külön tálkán vajat és szárazon pirított zsemleszeletkéket vele együtt adjuk az asztalra.
|