Emberi Értékek
Emberi Értékek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menű
 
2010
2011
Mit várunk az éven?

Katasztrófák megszünését
Benzinárak visszaszállítását
Áremelések befejezését
Létminimumok emelését
Létminimumon alatti rászorult személyek támogatását
Boldogságot
Szeretetet
Szerelmet
A gonoszság végét
Világ végét
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
A pillanatoké a lényeg
 
Számláló
Indulás: 2008-03-10
 
Üzenőfal
Az üzenőfalon történő hozzászólásoknál fenntartom a jogot, hogyha valaki sértően, bántó módon ír bejegyzést, akkor törlöm a hozzászólását!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Levelezés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Zeneszámok
 
Link-gyűjtemény
 
*

 
SMS hirdetés
 
Saláták
Saláták : Franciasaláta

Franciasaláta

  2008.09.09. 10:52

Hozzávalók: 20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg burgonya, 10 dkg zöldborsókonzerv, 10 dkg ecetes uborka, 10 dkg alma, só, mustár, majonéz, citromlé.

Elkészítése:

 

A vegyes zöldséget megtisztítjuk, jól megmossuk és egyenletes kisebb kockákra vágjuk össze. Az összevágott zöldséget ismét jól megmossuk és annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. Gyengén sózzuk és fedő alatt puhára főzzük. Vigyázzunk arra, hogy a zödség kellően puha legyen, de ne főzzük túlságosan puhára, mert összeesik, sokat veszít a súlyából, tápértékéből, ezenkívül a saláta összekeverésénél vagy tálalásakor törik, gusztustalan lesz. Ha megfőtt, saját levében hagyjuk kihűlni további feldolgozásig.

 

Ezzel egyidőben a burgonyát is jól megmossuk héjában megfőzzük, leszűrjük, melegen meghámozzuk, majd tiszta edényben szétrakva hűlni hagyjuk.

Közben az ecetes uborkát a zöldséghez és burgonyához hasonló kisebb, egyenletes kockákra vágjuk. Ezután a zöldborsókonzervet leszűrjük, tisztára mossuk és a vizet lecsurgatjuk róla. Idényben friss zöldborsót használunk fel erre a célra.

Az almát meghámozzuk, magját, magházát eltávolítjuk és szintén kisebb, egyenletes kockákra vágjuk össze. Ezután a megfőtt zöldségeket leszűrjük, főzőlevét nem öntjük ki, hanem zöldséglevesbe, csontlevesbe, finomfőzelékbe stb. felhasználhatjuk. Levét szitán lecsurgatjuk és a megfelelő nagyságú porcelán, vagy zománcozott edénybe tesszük. Hozzátesszük a burgonyát, almát, ecetes uborkát és zöldborsót is. Megsózzuk, ízlés és kívánság szerint borsozhatjuk, citromlével ízesítjük és gyengéden, óvatosan, hogy ne törjön össze, összekeverjük. Ezután előre elkészített majonézzel keverjük össze, kevés mustárral és citromlével ízesítve.

 

A kész franciasaláta lédús, nem száraz, enyhén savanykás, pikáns ízű, jól alakítható keménységű. Sűrűségét, keménységét az határozza meg mindenkor, mire kívánjuk felhasználni. Ha önálló salátaként, vagy vegyes salátában adjuk, akkor kissé lágyabban, ha valamilyen hideg étel alá talapzatnak készítjük (például hideg fogashoz), akkor valamivel szilárdabbra keverjük össze, hogy tartása legyen, ne folyjon szét a ráhelyezett hal, vagy hússzelet súlya alatt. Mind az összekeverésnél, mind a tálalásnál arra ügyeljünk, hogy ne törjenek szét a benne lévő anyagok, külön-külön szépen tálalhatók legyenek.

 

A franciasalátát tálalás előtt legalább 2-3 órával készítsük el, hogy a mártás ízei jól átjárják a különböző zöldségeket. Minden porcelán, vagy zománcozott edénybe téve helyezzük el hűtőúszekrényben.

 

Előkészítésénél igen fontos, hogy a hozzávaló anyagokat egyformára, tetszetősre vágjuk, valamint, hogy ezek az anyagok arányosan legyenek benne. Nem szabad túl sok burgonyát kevés zöldséggel, vagy túl sok uborkát kevés almával belekeverni. Ugyanígy az ízek is megfelelő összhangban legyenek benne. Se túl savanyúa, se túl fűszeresre ne készítsük. A franiasaláta a hidegkonyha nélkülözhetetlen kelléke. Igen sok hideg ételünkhöz feltálaljuk (hideg sültekhez, halakhoz, hideg tojásételekhez stb.), de gyakran adjuk önálló salátaként, különösen roston sült, vagy rántott halhoz, végül vegyes salátában is felszolgálhatjuk. Önálló salátaként mindig előhűtött üveg, vagy porcelán tálra ízlésesen felhalmozzuk és kevés tartármártással körítve tálaljuk. Nyári idényben esetleg egy-egy szép tisztára mosott zöldsalátalevelet terítünk alája.

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2012.01.06. 11:03
2011.05.29. 17:42
2011.05.22. 07:38
2011.05.20. 08:41
2011.05.16. 08:37
Friss hozzászólások
 

 Honlapjaim

Emberi értékek 1.

Emberi értékek 2

 

 

 kohut-katalin.webnode.hu

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Boldog Névnapot!

 

 
Az oldal szerkesztői
 

Főszerkesztő

Caterine versei   

 

Eszter unokám
 

meséi
versei

  Fallen Angel

  Kőrös Andor

Kőrös Andor
írásai

 Niki

versei

  Kollár Gábor

  versei

  Jutka

idézetei,
versei

  Maca

Maca viccei, képei

 
 
 

 Betti

 

fotók

  Piros

írásai

 
 
 
Etka

 

  Edo

 

 

Erdős Edit angol nyelvű szótár fordító

Erdős Edit fordításai

Diákok versei

 
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?