Károlyi saláta
2008.09.10. 14:04
Hozzávalók: 20 dkg burgonya, 10 dkg kovászos uborka, 10 dkg zöldpaprika, 20 dkg friss paradicsom, 1 db fejes saláa, 2 db főt, kemény tojás, só, tartármártás.
Elkészítése:
A burgonyát jól megmossuk, héjában megfőzzük, megtisztítjuk, s ha kihűlt, vékony karikákra vágjuk. A zöldpaprikát megtisztítjuk, jól megmossuk, vékony karikákra vágjuk, porcelán, vagy zománcozott tálba tesszük és gyengén leforrázzuk, vagy megsózzuk, összekeverjük és kb. eg félóráig a sóban állni hagyjuk. Erre azért van szükség, hogy a salátában a paprika ne legyen túl erős és nyers.
Ezután a kovászos uborkát meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Ugyancsak vékony szeletekre, karikákra vágjuk a keményre főtt tojást is.
A friss paradicsomot egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd onnan kivéve, héját lehúzzuk. Ezután a paradicsomot kb. 1 cm-es kockákra vágjuk és magvait eltávolítjuk belőle.
A fejes salátát jól megmossuk, ebből néhány szép levelet visszahagyunk a díszítéshez, a többit egyenletesen, nem túl vékony metéltre vágjuk össze. Ezután az összes előkészített anyagot egy megfelelő nagyságú porcelán, vagy zománcozott edénybe tesszük (a leforrázott vagy megsózott zöldpaprikát leszűrjük, illetve a sóból kicsavarjuk), majd az egész anyagot megsózzuk és annyi tartármártással keverjük össze, hogy nem túl sűrű, de nem is túl híg, könnyen alakítható, lédús salátát nyerjünk belőle.
Óvatosan, alulról fölfelé keverjük, hogy az anyagok ne törjenek össze benne. A kész saláta kellemes, kissé pikáns ízű legyen, sem túl savanyúra ne készítsük, sem a zöldpaprikától ne legyen csípős. Tálalás előtt legalább 15-20 perccel keverjük azért, hogy a tartármártás íze jól átjárja az anyagokat. Porcelán, vagy zománcozott edénybe téve helyezzük el a hűtőszekrényben.
Mindig jól lehűtve tálaljuk előhűtött üveg, vagy porcelán tálr. Tálalás előtt ügyeljünk arra, hogy az anyagok ne törjenek össze benne. A tál alján kiterítjük a visszahagyott szép salátaleveleket, erre ízlésesen felhalmozzuk a salátát, esetleg kevés tartármártással vonjuk be a tetejét és az oldalát is, feldiszítjük zöldsalátalevelekkel. Többnyire önálló salátaként adjuk, de sertéssültekhez, frissensültekhez, bélszín-, vagy hátszínszeleekhez is feltálalható.
|