Eszti bodzaszörpje másként és bodzalekvár
2009.05.22. 21:13
Eszti más, komplikáltabb recepteket is hozott nekünk a bodzavirágból való finom üdítő ital és lekvár elkészítéséhez:
6 l víz
3 kg cukor
10 dkg borkősav
3 felkarikázott citrom
10-15 nagyobb bodzavirág(én többet szoktam,jobban
érződik a bodza ize)
Elkészítés:
a cukrot a vízbe keverem, felforralom, és szirupot főzök belőle. Megvárom, amíg teljesen kihűl, és belekeverem a borkősavat, a citromkarikákat és a bodzavirágokat. Lefedem, és hűvös helyen (hűtőben, spájzban) 1 hétig tárolom. (ez idő alatt minden reggel és este átkeverem az egészet) A hét leteltével literenként 1 késhegynyi natrium-benzonátot keverek a fazékba, majd leszűröm és jó alaposan kimosott üvegekbe töltöm a kész szörpöt. Parafadugóval lezárom, és elteszem a spájzba.
Tanácsok:
De azonnali fogyasztásra is jó.
Én többször csinálok,mert nálunk kelendő ez a szörp.Nagyon finom!!!!
Bodza szörp
A tavasz illata üvegbe zárva teljes felfrissülést hoz még a forró nyári napokon is!
Hozzávalók 1 liter szörphöz:
4 dl víz
1 kg cukor
3-4 közepes citrom
10 nagy fej bodzavirág
citromsav
Elkészítési idő: 30 perc + 1 hét érlelési idő
Nehézségi fok: ☺
Előkészítés:
A citromokat alaposan megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. A bodzavirágokat csap alatt szintén jól lemossuk, és lecsepegtetjük.
Elkészítés:
Egy nagy edényben a vizet összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a citromkarikákat, majd a megmosott és lecsepegtetett bodzavirágokat. Az egészet alaposan összekeverjük, majd letakarva hűvös helyen érleljük 1 hétig, közben minden nap alaposan megkeverjük. Akkor mondhatjuk, hogy elkészült a szörp, amikor az egy hét elteltével a cukor teljesen felolvadt, már nem kristályosodik ki.
Miután a bodzavirágok átadták illatukat a cukros-vizes keveréknek, egy nagyobb szűrőbe sűrű szövésű ruhát teszünk, és ezen keresztül szűrjük, nyomkodjuk át a szörpöt egy másik edénybe. Ha nem találjuk elég savanykásnak, utólag citromsavval ízesíthetjük, majd kisebb üvegekbe töltve légmentesen zárjuk le. Felbontás után hűtőben tároljuk.
Javasolt hígítási arány: 1:8
Tipp:
• A kevergetés alatt nem probléma, ha a virágok széthullnak, hiszen a végén úgyis leszűrjük a szörpöt. Attól se ijedjünk meg, ha a fehér virágok az egy hét alatt megbarnulnak, a szörpnek semmi baja sem lesz ettől.
• Letakarni azért kell, hogy ne kerüljön a szörpbe semmilyen szemét.
• Aki hosszabb ideig szeretné élvezni a bodzavirág kellemes zamatát, oldjon fel 2 g nátrium-benzoátot kb. 0.5 dl langyos vízben, és keverje a szörphöz. Ezután ugyanúgy, mint az előzőekben, töltsük üvegekbe, majd zárjuk le légmentesen
• A bodzavirágot nem csak szörphöz használhatjuk fel, hanem számtalan egyszerű édességet is készíthetünk belőle, mint például Bodzás tejes pite, Bodzás palacsinta, Bodzás puffancs.
• Ősszel a bodza bogyójából készíthetünk nagyon finom Bodzabogyó szörpöt, vagy Bodzabogyó lekvárt. Ez utóbbinak a néphit szerint számos jótékony hatása van: torokerősítő, gyomor-, vese- hólyagöblítő, tüdőtisztító, és bélrenyheségnél is jót tesz.
|